српски језикEnglish Language
Контакт

МИНИЈАТУРЕ ЗА ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ

У Музеју ваздухопловства синоћ је отворена изложба „Век војног српског ваздухопловства у минијатури“ поводом два јубилеја важна за ту установу -  Дан Музеја ваздухопловства и стогодишњица српског војног ваздухопловства. 

Госте су поздравили командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак, начелник Музеја Предраг Грандић, кустос Мирјана Новаковић и макетар Игор Чернишевски. 

- Познато је да се ове године у Србији обележaва век српског војног ваздухопловства, а изложба која је пред вама прва је у низу прослава овог великог јубилеја. Други повод постављања ове изложбе јесте Дан Музеја ваздухопловства који је на данашњи дан, 21. маја 1989. године, отворен за јавност - објaснила је.

- Зграда Музеја ваздухопловства представља један од симбола Београда.  Она је установа културе од националног значаја, која чува и баштини традицију и историју српског ваздухопловства - с поносом је похвалио музеј Предраг Грандић и најавио да се ових дана у музеју ишчекује и милионити посетилац.

Изложба „Век војног српског ваздухопловства у минијатури“ обухвата макете летелица из различитих периода, од стварања српске авијатике до Ваздухопловства Војске Србије, као и фотографије које представљају пресек српског војног ваздухопловства. О самој поставци говорио је Игор Чернишевски из Београдског макетaшког клуба.

- Изложба пред вама се састоји од преко 200 модела и макета летелица, које су обојене и означeне тако да представљају авионе из историје нашег стогодишњег ваздухопловства - рекао је Чернишевски.

- Учествовати у јубилеју који има као предзнак 100 година, велика је срећа. Поред тога што је то част, то је за нас и велика обавеза, како према генерацијама многих ваздухопловаца којe су градилe наше војно ваздухопловство и уградилe у њега све своје знање и енергију, тако и обавеза према будућим генерацијама, које ће даље наставити да граде и развијају ово што смо ми започели - истакао је генерал-мајор Живак.

Отварању изложбе, поред бројних гостију, присуствовали су и бригадни генерал Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде, пуковник Миливоје Пајовић, начелник Управе Министарства одбране за односе са јавношћу, Александар Конанихин, аташе за културу руске амбасаде, бројни представници цивилног ваздухопловства и многи други.

Активности поводом стогодишњице српског војног ваздухопловства наставиће да се нижу и након изложбе. Половином јуна одржаће се научни симпозијум који ће осветлити сто година развоја војног ваздухопловства. У плану су и зборник, филм, монографија, изложбе у другим градовима, a једна од највећих манифестацији која ће се одржати у овој години јесте аеромитинг 2. септембра на батајничком аеродрому. 

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ