српски језикEnglish Language
Контакт

Актуелности

11. септембар 2012. године

Отворена изложба у Краљеву:
''СТО ГОДИНА ВОЈНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА СРБИЈЕ 1912-2012''


У оквиру програма обележавања стогодишњице српског војног ваздухопловства, у Народном музеју града Краљева, свечано је отворена изложба под називом ''Сто година војног ваздухопловства Србије 1912-2012''. Изложбу Музеја ЈРВ  отворио је командант 98. ваздухопловне бригаде, пуковник Александар Бијелић.
Аутор изложбе магистар Предраг Лажетић, поставком еспоната, бројним предметима, документима и фотографијама, приказао је историју нашег војног ваздухопловства.
У Краљеву, граду који има богату ваздухопловну традицију, јер је у њему од 1925. постојала фабрика авиона у којој су прављени авиони типа Бреге и Дорнијер и у којем је смештен војни аеродром и авијацијске јединица више од педесет године, изложба је привукла велико интересовање грађана.
Поставку која приказује историју српског војног ваздухопловства краљевчани ће моћи погледати  до 24.09.2012. године, а потом ће изложба гостовати у Нишу и  Новом Саду, да би уз прославу Дана ваздухопловства 24. децембра била приказана у Београду. Фотогалерија

 

29. август 2012. године

Генерална проба припадника српског војног ваздухопловства за аеромитинг


Министар одбране Александар Вучић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица присуствовали су данас на аеродрому Батајница генералној проби припадника српског војног ваздухопловства за предстојећи аеромитинг.

Том приликом, министар Вучић је истакао да су пилоти спремни да покажу све своје знање и умеће yз максимално поштовање мера безбедности. Детаљније>>

 

12. и 13. јун 2012. године

Научни симпозијум „100 година српског војног ваздухопловства“


У организацији Команде ВиПВО и Института за стратегијска истраживања СПО МО, 12. и 13. јуна 2012. године у Команди ВиПВО у Земуну биће одржан међународни научни симпозијум „100 година српског војног ваздухопловства“.


Циљ одржавања симпозијума је да заинтересовани страни и домаћи аутори  - историчари, инжењери-конструктори, пилоти, команданти, професори, техничари, лекари ваздухопловне медицине, новинари и друге компетентне категорије лица у области војног ваздухопловства, из свог угла осветле поједине сегменте, периоде и догађаје из богате историје српског војног ваздухопловства.


22.мај 2012. године

Отворена изложба:
„ВЕК СРПСКОГ ВОЈНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА У МИНИЈАТУРИ“


У Музеју ваздухопловства синоћ је отворена изложба „Век војног српског ваздухопловства у минијатури“ поводом два јубилеја важна за ту установу - Дан Музеја ваздухопловства и стогодишњица српског војног ваздухопловства.


Госте су поздравили командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак, начелник Музеја Предраг Грандић, кустос Мирјана Новаковић и макетар Игор Чернишевски.  Детаљније>>

Од 21. маја до 01. јуна 2012. године

Изложба макета летелица:
„ВЕК СРПСКОГ ВОЈНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА У МИНИЈАТУРИ“


У организацији Команде ВиПВО и Музеја ваздухопловства - Београд, од 21.маја до 01. јуна 2012. године, у Музеју ваздухопловства – Београд, биће приређена изложба макета летелица „ВЕК СРПСКОГ ВОЈНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА У МИНИЈАТУРИ“

Ижложба обухвата:

- Макете летелица из различитих периода употребе, од стварања Српске авијатике до ваздухопловства Војске Србије
- Приказ најважнијих авиона кроз серију постера
- Старе фотографије

Макете летелица, аутентично обојене и означене, пружају прецизан увид у развој и историју домаћег војног ваздухопловства током протеклог века. Изложени радови макетара србије, заједно са макетама из богате музејске колекције, део су доприноса неговању и очувању успомена на пионирске дане наших ваздухопловаца.

Излагачи: МАКЕТАРИ СРБИЈЕ

Техничка организација изложбе: Београдски макетарски клуб